Kritische infrastructuur in de zorg thuis

De zorg zet steeds meer technische hulpmiddelen in bij de zorg voor mensen thuis. Ook wel Technology Enabled Care genoemd. Het meest ingezette technologische hulpmiddel bij mensen thuis is de dienst personenalarmering.

Wat is personenalarmering?

Personenalarmering is een systeem – alarm – om hulp te roepen. Via het systeem kunt u 24 uur per dag een meldpost waarschuwen. Het alarm kan op verschillende manieren geregeld zijn:

  • een knop in huis
  • een zendertje aan een koord om uw nek of pols
  • een mobiele telefoon
  • een broekriem met een zendertje

 

Risico voor betrouwbaarheid

De dienst personenalarmering maakt gebruik van de publieke infrastructuur. Cliënten van de dienst hebben meestal een telecom verbinding die voldoet voor het huishouden. Deze telecomverbinding wordt meestal ook gebruikt voor de dienst personenalarmering. Hierbij kan een druk op de alarmknop levensreddend zijn. De veel gebruikte “huishoudelijke” verbinding kent een lager service level dan de dienst personenalarmering vereist. Dit kan in individuele gevallen een risico beteken voor de betrouwbaarheid van de dienst. De vraag die gesteld dient te worden is hoe de verschillende partijen binnen de markt hiermee omgaan en hoe bewust de clienten zich zijn van dit potentiele risico dat steeds vaker optreedt.

Meldingen over verstoring gestegen

De directe aanleiding voor dit whitepaper zijn enkele voorvallen waarbij de dienst personenalarmering last had van software updates of andere technische werkzaamheden binnen de telecom infrastructuur. Het gevolg hiervan is dat de dienst personenalarmering bij een aantal eindgebruikers niet meer goed functioneerde. Daarnaast is in de periode 2015-2017 het aantal meldingen bij zorgcentrales over verstoring van het signaal tussen halszender en ontvanger enorm gestegen. Download dit whitepaper van WDTM via onderstaande downloadbutton.

 

Gepubliceerd door Zorgcommunity Redactie

Helemaal (niet) mee eens of heb je een vraag? Laat een reactie achter: